Rabu, 23 Mac 2016

Tips di Dapur

1. Menggoreng :

Tak nak kasi melekat makanan yg digoreng tu ..Buat mcm ni dlu. Panaskan kuali tanpa minyak dlu. Dalam 20 saat baru letak minyak. Bia minyak betul2 panas baru letak ikan ayam atau sebagainya Mmg xkan melekat makanan yg digoreng tu. Nak pastikan dh boleh terbalikkan ikan atau ayam tu.. test tolak skit.. klu dh x melekat tu boleh lah terbalikkan. Kalu Tak...hancusssss ikan atau daging tu. Dh tak cantik...huhu



2. Rasa masakan berkuah yg lebih tasty...

Bila sy pakai garam kasar utk masakan berkuah mcm kari gulai, sup, sayur lemak atau tomyam. Rasa masakn yg pakai garam kasar lebih sedap drp pakai garam halus. Garam halus biasanya sya pakai utk benda bergoreng shaja. Tak caya cuba



3. Masakan berlemak mcm kari sedap tambah kerisik skit.

Tak semestinya masak rendang shaja masuk kerisik. Saya buat kerisik satu bekas dn letak dlm peti. bila nk pakai ambik sikit masuk dlm masakan. perghhh terangkat



4. Lebihan Minyak gorengan ayam yg baru pakai sekali...

sy suka pakai buat goreng nasi. Lagi sedap rasa nasi tu. Jangan la pakai minyak yg dh berkali2 pakai.. x elok tau



5. Jika goreng bawang..

mulakan dengan tumis bwang merah dlu.. bila bwag merah hampir layu baru msuk bawang putih. Ini kerana bwang putih cepat hangit drp bwang merah. Jika bwang putih terlebih masak ini akan memberi rasa pahit dan kurang enak pada makanan kita Ok tu aje tips di dapur buat masa ni.. nanti ada lagi nita add lagi k.. Boleh cuba utk ibu2 muda yg baru nk masuk dapur. Yg ada lagi tips tu blh komen kat bwah.. dialu alukan.

Sebarang pertayan sila watsup saya agen shaklee anda 013-3912411


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih sbb berminat dengan produk Shaklee. Sila whatsapp ke 0199322411 untuk info lanjut.